KlaudiaGlowa

Tematy dotyczące zdrowia i urody

dieta ketogeniczna
Zdrowie

Dieta ketogeniczna – jak zacząć?

Znana jest od wielu lat, a spopularyzowana została przez dr. Jana Kwaśniewskiego. Ma wielu zwolenników. Stosując się do jej zasad, można w krótkim czasie uzyskać upragnioną wagę. Należy jednak ściśle przestrzegać diety. Na czym ona polega? Czy każdy może ją stosować? Jakie zalety, a być może wady, niesie za sobą taki sposób odżywiania? Poniżej znajdują się wskazówki, jak zacząć wprowadzać dietę oraz czy jest ona korzystna dla wszystkich.

Co to jest dieta ketogeniczna?

Polega na wyeliminowaniu z posiłków węglowodanów i zastąpieniu ich tłuszczami. Jaka jest różnica między zwykłą dietą a keto? Przy spożywaniu cukrów, zostaną one przetworzone w energię, a ich nadmiar odłoży się w postaci tłuszczu. Zmieniając nawyki żywieniowe, poprzez wyeliminowanie węglowodanów, doprowadzamy organizm do stanu ketozy. Wówczas energia nie może wytwarzać się z cukrów, więc powstaje z zapasów tłuszczów.

Dla kogo dieta keto nie jest odpowiednia?

Dieta ketogeniczna nie jest zalecana dla wszystkich. Nie powinny korzystać z niej dzieci oraz młodzież. Nie jest wskazana dla osób, które intensywnie trenują. Przeciwskazania do jej stosowania mają:

  • chorzy z zaburzeniami metabolicznymi;
  • osoby z wysokim nadciśnieniem tętniczym;
  • pacjenci z chorobami nerek, wątroby, trzustki;
  • kobiety w ciąży i karmiące.

Osoby borykające się ze znaczną otyłością powinny stosować dietę po konsultacji z lekarzem lub pod nadzorem dietetyka.

Dieta ketogeniczna – wady i zalety

Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą stosowanie diety? Przede wszystkim jest to szybka utrata wagi bez stosowania uciążliwych głodówek. Spędzanie godzin na siłowni nie jest konieczne, ponieważ tłuszcz spala się dzięki wywołaniu, z pomocą zalecanego odżywiania, stanu ketozy.

Inne zalety wynikające z diety to m.in.:

  • obniżenie ciśnienia krwi;
  • zmniejszenie poziomu cukru oraz cholesterolu;
  • zwiększenie wydolności organizmu.

Zauważono pozytywne efekty przy leczeniu poważnych chorób tj. Parkinson, Alzheimer oraz autyzm.
Taki sposób odżywiania może wywołać również negatywne skutki. Przeciwnicy diety przekonują, że osoba, która wprowadza restrykcje żywieniowe związane z dietą ketogeniczną, nie przyjmuje zalecanej ilości witamin, minerałów oraz błonnika. Pojawiają się wówczas problemy z trawieniem, odwodnienie, zmęczenie i utrata koncentracji. Nieprawidłowe stosowanie diety może doprowadzić do kwasicy ketonowej. Jej objawy to m.in. bóle brzucha, mdłości i wymioty, czy problemy z oddychaniem.

Co można spożywać na diecie ketogenicznej?

Wprowadzając posiłki ubogie w węglowodany, należy zrezygnować z produktów przetworzonych zawierających cukier oraz z większości warzyw i owoców. Z nadmiaru białka powstaje w organizmie glukoza, dlatego należy ograniczyć także białko. Główne składniki, z których składa się dieta to:

  • tłuste mięsa i ryby;
  • jaja kurze;
  • naturalne tłuszcze;
  • nabiał: śmietana, jogurty;
  • nasiona, pestki dyni, migdały i orzechy;
  • z warzyw: m.in. ogórki, pomidory, szparagi, brokuły;
  • z owoców: np. agrest, awokado.

Posiłki powinny być solone. Dlaczego? Przy diecie ketogenicznej zmniejsza się ilość wody w organizmie, a elektrolity są wypłukiwane. Sól dostarczy do organizmu m.in. sód. Trzeba także pamiętać o regularnym uzupełnianiu płynów. W ciągu dnia można spożywać dowolną ilość dań, najlepiej co 3-4 godziny.
Dzięki diecie ketogenicznej zyskamy wiele, o ile umiejętnie ułożymy jadłospis. Zmniejsza się wówczas ryzyko utraty ważnych składników odżywczych. Najlepiej decyzję o wprowadzeniu diety skonsultować ze specjalistą i uniknąć w ten sposób negatywnych skutków dla zdrowia lub efektu jojo.