KlaudiaGlowa

Tematy dotyczące zdrowia i urody

Zdrowie

Kiszonki = naturalne probiotyki

Kiszonki = naturalne probiotyki

W niektórych częściach świata kiszonki stanowią jeden z najważniejszych elementów lokalnej kuchni. Trudno wyobrazić sobie na przykład polską kuchnię bez cenionych kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i lżej strawne, a przy okazji pełne cennych składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Eksperci od lat nakłaniają ludzi do tego, aby jedli je regularnie, ponieważ w ten sposób wspomagają swój układ trawienny i działają jak naturalny probiotyk. Co warto o nich wiedzieć i jaki wpływ mają na nasz organizm? Poniżej znajduje się kilka informacji na ten temat. 

Wsparcie dla układu trawiennego

Proces kiszenia opierający się na fermentacji mlekowej zamienia surowe warzywa w naturalne probiotyki. Bakterie fermentacji mlekowej są bowiem odpowiedzialne za prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. Spożywanie kiszonek ma więc wpływ na perystaltykę jelit, a uregulowany metabolizm zapewnia znacznie rzadsze problemy trawienne. Jedzenie kiszonek jest zalecane również osobom, które zmagają się z nadwagą lub chorobliwą otyłością, ponieważ wspiera odchudzanie. Jeśli znajdą się one na stałe w naszym jadłospisie, to znacznie zmniejszymy ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka czy nawet zmian nowotworowych w obrębie układu pokarmowego.

Probiotyki pełne witamin

Chociaż kiszonki i zakwasy są przez wiele osób cenione przede wszystkim ze względu na wpływ na układ pokarmowy, to nie jest ich jedyna zaleta. Wiele kiszonych warzyw, takich jak buraki, kapusta czy ogórki, są źródłem witamin i cennych składników mineralnych. Należą do nich na przykład witaminy z grupy B, witamina E, A, C czy K, a także kwas foliowy, cynk, magnez, fosfor, miedź czy potas. Ponadto kwaśne środowisko sprawia, że wszystkie z cennych elementów są łatwiej przyswajalne przez organizm, a same kiszonki są lżej strawne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C kiszonki poprawiają odporność, chroniąc organizm przed różnymi infekcjami i zakażeniami. Warto również dodać, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy wzmacnia działanie witaminy C i wpływa pozytywnie na układ immunologiczny.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

To kolejny powód, dla którego warto decydować się na naturalne probiotyki w postaci kiszonek. Przeciwutleniacze zawarte w kiszonkach spowalniają starzenie się organizmu i zmniejszają znacząco ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Na przykład witamina A nie tylko wspiera odporność, ale również działa pozytywnie na wzrok i poprawia pracę układu krążenia. Z kolei nazywana witaminą młodości witamina E przyśpiesza produkcję kolagenu oraz elastyny, dzięki czemu skóra wygląda na młodszą, promienną i mocno odżywioną. W procesie kiszenia powstają również ryboflawina i niacyna, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, tworzenie czerwonych płytek krwi, prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, syntezę hormonów płciowych czy też znacznie szybszą regenerację komórek.